Varžybos, kurioms suorganizuoti reikia metų – gatvių aptverti nepakanka

Bėgikų bendruomenės nariai sutiktų – Vilniuje organizuojami bėgimo renginiai yra bene vieni laukiamiausių metų startų. Jau greitai vienu iš šių renginių sostinė vėl puošis ir kvies prie Vilniaus pusmaratonio starto linijos miesto širdyje. VšĮ „Tarptautinis Maratonas“ direktorius Gediminas Pajėda pasakoja, kaip vyksta renginio organizavimas.

Gediminai, artėja vienas didžiausių bėgimo renginių Vilniuje – „If“ Vilniaus pusmaratonis, kokios yra nuotaikos, ar viskas kol kas vyksta pagal planą?

Trumpai atsakant – taip. Viskas vyksta pagal planą, nuotaikos geros, lengvas prieš varžybinis jaudulys yra, bet esame pasiruošę visiems scenarijams.

Kokius scenarijus turite mintyje?

Renginiai yra nenuspėjamas reiškinys – mes galime planuoti, styguoti, tačiau yra neišvengiamų, nuo organizatorių nepriklausančių, faktorių, kuriuos galime tik numatyti ir tikėtis, kad taip neįvyks. Vienas iš pavyzdžių – paprasčiausi techniniai nesklandumai, tokie, kaip laiko matavimo aparatūros gedimai. Čia būtų didelis nuostolis, su kuriuo tikimės niekada nesusidurti.

Papasakokite apie renginio organizavimą. Kiek žmonių dirba prie renginio, kiek laiko jį trunka surengti? Gal yra kažkokių įdomių faktų, kurių mes nežinome?

Renginio organizavimas yra kompleksinis procesas. Mažai, kas žino, tačiau suorganizuoti gerą renginį reikia metų laiko. Renginio organizavimas prasideda ir baigiasi šventinę (renginio) dieną. Įmanoma tai padaryti ir per trumpesnį laiką, tačiau didėja rizika prarasti kokybę. Įdomiausias faktas turbūt yra tas, kad visus metus renginį organizuoja daugmaž 6 darbuotojai, bet renginio savaitę darbuotojų skaičius išauga iki kelių šimtų, o skaičiuojant su savanoriais bendras skaičius neretai išauga iki tūkstančio. Yra daug veiklų, kurias reikia sužiūrėti – nuo leidimų, iki logistikos, renginio miestelio, gatvių bėgikams paruošimo, savanorių ir daug kitų.

Su kokiais iššūkiais susiduriate?

Vienas didelis iššūkis organizuojant tokio masto renginius yra tinkamai pasiruošti visokiems scenarijams, net tiems, kurie atrodo neįmanomi. Visada reikia pasisverti, ką reikės daryti, jeigu bus prastas oras, nes yra tendencija, kad tokiu atveju susirenka mažai savanorių ir krenta renginio nuotaika, formuojasi didesnės dalyvių eilės. Taip pat, reikia labai apskaičiuoti tokius aspektus, kaip tinkami vandens kiekiai atsigaivinimo stotelėse, ką reikėtų daryti, jeigu jo pritrūktų, kaip reikėtų elgtis, jeigu į renginio trasą įvažiuotų piktybinis automobilio vairuotojas ir panašūs įvykiai. Svarbu nepamiršti susidėlioti krizės planą, kad stresinėje situacijoje nebūtų pasimetimo ir visos suinteresuotos šalys žinotų, kaip valdyti situaciją kuo ramiau ir visi iššūkiai bus įveikti.

Kaip atsiranda didieji renginio rėmėjai, ar svarbu, kad sutaptų tarpusavio vertybės?

Be abejo, labai svarbu. Rėmėjai nėra tik finansinis palaikymas, tai – renginio veidas, naujos idėjos, bendri sprendimai, tad jeigu vertybės išsiskirtų – būtų tiesiog nemalonu dirbti ir nebūtų įmanoma pasiekti gerų rezultatų. Šiemet pradėjome bendradarbiavimą su draudimo bendrove „If“.

„Vertiname, jog galime prisidėti prie sveiko gyvenimo būdo puoselėtojų bendruomenės. Džiugu matyti tūkstančius puikiai nusiteikusių, neabejingų bėgikų. Mums svarbu ne tik būti šalia savo klientų ištikus sunkumams, bet ir paskatinti visuomenę rūpintis savo sveikata užsiimant fizine veikla. Judėjimas padeda palaikyti gerą ne tik fizinę, bet ir emocinę būklę: stiprina atsparumą stresui, padeda atsipalaiduoti, mažina įtampą. Kiekvieno kitą savaitę bėgančio „If“ Vilniaus pusmaratonyje indėlis, skatinant aktyviai leisti laiką, nepamiršti to laimės hormono, palaikyti ir įkvėpti vienas kitą, yra labai svarus“, – sako „If“ Baltijos šalių komunikacijos vadovė Rasa Skunčikienė.

Kokią žinutę nešate bėgimo renginiais visuomenei?

Labiausiai akcentuojame, kad yra svarbu judėti ir būti fiziškai aktyviems. Ne visi mėgsta bėgioti, ir su tuo yra viskas gerai, skatiname ne tik bėgioti, bet atrasti sau tinkamą fizinį užsiėmimą. Kviečiame visuomenę sudalyvauti mūsų renginiuose, kad ir praeiti trasą, pajusti sportinę dvasią ir bendruomeniškumą. Tokia pagrindinė žinutė ir būtų – judėkite ir mėgaukitės tuo, ką darote, ar tai būtų bėgimas, ar ėjimas, ar plaukimas. Be to, tikime, kad prisidedame prie Vilniaus miesto įvaizdžio kūrimo – renginiuose sulaukiame užsienio svečių, kurie bėgdami gražiausiomis gatvėmis susipažįsta su Vilniumi ir grįžta čia kasmet.

Bėgimas – didelė šventė visam miestui, kurioje laukiami ne tik bėgikai, bet ir žiūrovai. „If“ Vilniaus pusmaratonyje visi miesto gyventojai kviečiami atvykti ir palaikyti bėgančių, pajusti bendruomenės ir sporto atmosferą, o gal net išbandyti save vienoje iš distancijų.