Geriausi maršrutai bėgimui Vilniuje

Atšilus orams į gatves pėsčiomis ar bėgte plūsta vis daugiau įvairaus amžiaus žmonių. Pasidžiaugti geru oru lauke gyventojai keliauja ne tik norėdami pailsėti ir atitrūkti nuo darbų, bet ir sportiniais tikslais – treniruotis, ruoštis varžyboms. Priklausomai nuo sau išsikeltų tikslų, galima rinktis skirtingas, saugias ir tam pritaikytas vietas bėgimui Vilniaus gatvėmis ar miško takeliais.

„Augant miestiečių susidomėjimu sveikata ir sportu, išsikeliant sau vis didesnius tikslus, atsiranda ir didesnis poreikis išbandyti naujus bėgimo takus, atrasti dar nepažintų vietų“, – sako VŠĮ „Tarptautinis maratonas“ vadovas Gediminas Pajėda, kuris kartu su komanda Vilniaus mieste organizuoja didžiausius bėgimo renginius ir kuria bėgimo trasas varžybų dalyviams. 

Bėgantiems mieste 

„Ruošiantis plento bėgimo varžyboms ir atliekant aukšto intensyvumo, greitas treniruotes, Vilniuje tai daryti patogiausiai galima trijose populiariausiose vietose – Vingio parke, Paupyje bei Neries krantinėje. Svarbu vengti dviračių takų ir bėgant greitai saugotis pėsčiųjų, kurie take yra mažiau atidūs“, – pabrėžia G. Pajėda. Neskubantiems, ieškantiems naujų takų ir norintiems pamatyti dar neatrastų vietų G. Pajėda rekomenduoja užklysti į senamiestį, pabėgioti Užupio gatvėmis, aplankyti miesto parkus, tokius kaip Ozo, Reformatų, Sapiegų, apibėgti naująjį japonišką sodą Šnipiškių rajone.

Mėgstantiems gamtos ramybę

Važiuoti iš miesto tiems, kurie nori pabėgioti miške – nereikia. Patyrusiems bekelės bėgikams jau ne naujiena esantis 100 km takas aplink Vilnių, turintis 10 atkarpų po 8-19 km, dabar turi ir tris papildomas kilpas, kurios yra išsidėsčiusios Pilaitėje, Saulėtekyje ir Bukčiuose. Pasak G. Pajėdos, 100 km tako aplink Vilnių iniciatyva yra ne tik puikus būdas atrasti naujų gamtos kampelių mieste tiems, kurie nenori planuotis maršrutų, bet ir puiki proga mesti sau iššūkį per mėnesį ar kelis nubėgti apvalų kilometrų skaičių. Daugiau informacijos apie taką www.vilnius100km.lt 

Svarbiausia – saugumas

Draudimo bendrovės „If“  asmens žalų vyriausioji specialistė Elena Subelė antrina ir ragina bėgikus pasirinkti patogią bėgimo trasą, kurios nedrumstų aktyvus transporto eismas, geriausia planuoti maršrutą, kuris kerta kuo mažiau sankryžų ar šviesoforų, o jei renkamasi bėgti miško takeliais – neretai medžių šaknys pakiša koją.  Rekomenduojama vengti cemento takelių, kurie yra dar kietesni nei grįsti asfaltu. Miško, parko takų (neasfaltuotų) paviršius yra kur kas minkštesnis ir dėl to mažiau žalingas sąnariams. Mėgstantys bėgioti vakarais turėtų nepamiršti pasirūpinti atšvaitais.

 „Kalbant apie dažniausiai pasitaikančias fizinio aktyvumo skaudžias patirtis, ištinka čiurnų srities traumos (kaulų lūžiai, raiščių patempimai ar plyšimai), taip pat sulaukiame pranešimų ir apie lengvesnes traumas (sumušimai, nubrozdinimai, minkštųjų audinių pažeidimai, kai reikia chirurginio žaizdų sutvarkymo)“, – vardija specialistė.

Mieste bėgti dar smagiau, kuomet tai daryti susirenka tūkstantinė bendraminčių minia. Gegužės 25 d. sostinėje vyks „If“ Vilniaus pusmaratonis, kurio metu 5, 10 ir 21 km distancijos drieksis skirtingomis, tačiau itin vaizdingomis senamiesčio, Žvėryno, Paupio gatvėmis. Visi, norintys išbandyti savo jėgas ir kitomis akimis pamatyti gražiausias sostinės gatves kviečiami registruotis www.manobegimas.lt svetainėje.